Obserwatorzy

środa, 3 lipca 2013

mniam !

Następny post z przepisem, dzisiaj na naleśniki na patykach, albo może naleśnikowe lizaki? Raczej się tym nie najesz, ale to świetna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.


Jak przygotować ciasto? Można wykorzystać zwykły przepis na amerykańskie naleśniki
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka , roztrzepane
30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
300ml mleka
masło do smażenia
Sposób przyrządzenia


Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.
Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 dużych naleśników.

A jeśli chcesz przygotować nasze lizaczki, użyj połowy porcji składników (żeby uzyskać mniej ciasta), albo tylko z części ciasta rób lizaczki, a z reszty usmaż zwykłe naleśniki.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Fajna sprawa, takie tyci naleśniki *___* na jakąś imprezę by się nadało!

    OdpowiedzUsuń